Logitech en Bertschi

Kwaliteit, vertrouwen en flexibiliteit

Met de uitbreiding van de railterminal in Terneuzen is de zoveelste samenwerking tussen Logitech Adviseurs & Ingenieurs en intermodale vervoerder Bertschi AG een feit. Een mooie mijlpaal bij de terminal die Logitech vanaf het begin heeft helpen aanleggen. Al in 2004 zijn wij het aanspreekpunt geweest voor Bertschi voor het ontwerp van en ontzorgen in de totstandkoming van de eerste railterminal van het land. Nu de spoorcapaciteit in Terneuzen door de laatste werkzaamheden bijna is verdubbeld, is het een mooi moment om kort stil te staan bij een partnerschap dat bijna twintig jaar geleden begon.

Het traject om op Valuepark Terneuzen een geheel nieuwe terminal te bouwen is van begin tot eind begeleid door de ingenieurs en adviseurs van Logitech. Zo organiseerde Logitech de nodige vergunningen, ontwerpen en de bouwbegeleiding bij het uiteindelijke aanleggen van de terminal. Dit uitgebreide project gaf Bertschi het vertrouwen om Logitech in de toekomst steeds weer te benaderen bij soortgelijke vraagstukken. “Zeker bij dat eerste project merkte je dat vooral de managers van het hoofdkantoor in Zwitserland het moeilijk vonden om de regie los te laten”, herinnert Gert Drent, oud-directeur van Logitech. “Dat zorgde ervoor dat we als Logitech flexibel moesten zijn, zonder de rol als adviseur los te laten.” Gelukkig zijn wij bij Logitech niet vies van snel schakelen en meebewegen met veranderende plannen van onze opdrachtgevers.

In latere projecten, in onder anderen de Rotterdamse haven, werd duidelijk dat de nadruk op kwaliteit een verbindende factor zou zijn tussen Bertschi en Logitech. “Wij als Bertschi willen kwaliteit leveren en die kwaliteit is ook de reden dat wij met onze vragen steeds weer met Logitech om tafel zitten”, zegt Barry Mol, general manager van Bertschi Nederland. “Ik volg de projecten dan op de hoofdlijnen, maar Logitech gaat over de details. Als de details discussies te ingewikkeld worden voor mij, maar het loopt goed en achteraf klopt alles, dan heb je het als Logitech goed gedaan.” Maar de samenwerking gaat natuurlijk twee kanten op. “Bertschi gaat ook voor kwaliteit en is daarom ook bereid om te investeren in goede terminals”, aldus Mol.

Die combinatie van flexibiliteit vanuit Bertschi AG en streven naar kwaliteit van Logitech is een cruciaal onderdeel van de vruchtbare samenwerking. Dat werd wederom duidelijk toen de terminal op de Botlek in Rotterdam op korte termijn met 30.000 vierkante meter moest worden uitgebreid. Als dingen snel geregeld moeten worden, kunnen de kosten snel oplopen. “Maar met Logitech als engineerende en organiserende partij weet je wel zeker dat je de beste oplossing hebt voor je vraagstukken”, besluit Barry Mol.

Nu 75% van het transport van Bertschi AG in Europa per spoor gaat, is het slechts een kwestie van tijd voordat de samenwerking tussen Bertschi en Logitech een vervolg krijgt. Hoe dat vorm gaat krijgen, is nog onduidelijk. Maar zeker is dat Logitech Adviseurs & Ingenieurs weer vooraan zal staan om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.